5 typov ako si vybrať perfektné stolové nohy

Doba čítania: 4 minúty, 22. Júl, 2021

 

Fitness parťák spoločník

 

Stolové nohy sú dôležitejšie ako si možno myslíte. Zohrávajú totiž podsatnú rolu v interierovom dizajne. Sú významnou súčasťou praktického využitia daného priestoru. Avšak stolové nohy sú nielen funkčné, ale  môžu byť aj štýlove. Vhodný výber stolových nôh dokáže dať totiž celému priestoru trochu inú atmosféru. Vďaka svojmu tvaru môžu daný priestor veľmi pekne obohatiť. 

Využívame rôzne typy stolov, či už jedálenský stôl, konferenčný stolík, pracovný stôl, alebo stolík pre konferenčné miestnosti. Ktoré veci by ste mali zobrať do úvahy pri kúpe nôh pre svoj stôl? Poďme sa na to pozrieť.

 

1) Aký je Váš rozpočet?

 

Fitness parťák spoločník

 

Toto je naozaj zásadná otázka.

Stolové nohy nájdete totiž v rôznych cenových kategóriach. Ich cena sa odvíja nielen od použitého materiálu, ale aj ich dizajnu.  Taktiež záleží aj od toho, či chcete štýlove nohy presne podľa svojich predstav a teda na mieru, alebo sa uspokojíte s bežne dostupnými nohami. Pri nohách na mieru  máte garantovanú ich unikátnosť. Prečo? Lebo sú navrhnuté presne pre rozmery Vašej stolovej dosky. Bežne dostupné nohy Vám môžu zase ušetriť zopár eur.

 

 

2) Vyberte si svoj obľúbený štýl

Preferujete nohy drevene alebo z kovu? Chcete mať štyri nôžky, alebo dve, či dokonca len jednu v strede? Alebo Vám viac vyhovuje stolová konštrukcia? Keď viete aké sú možnosti, tak sa môžete zamyslieť ktorému štýlu dávate prednosť. Pamätajte samozrejme aj na stolovú dosku, ktorú majú nohy niesť, aby sa k sebe hodili.

 

Fitness parťák spoločník

Taktiež je dobre vybrať si nohy, ktoré sa hodia do dizajnu a zároveň dopĺňajú celkovú atmosféru miestnosti.

 

 

3) Zvoľte si tú správnu výšku nôh

 

Fitness parťák spoločník

 

Výška stola viac-menej určuje to, na čo je ten stôl určený. O aký stôl sa jedná? Jedálenský? Pracovný? Konferenčný? Alebo nočný stolík? Pokiaľ chcete mať presne danú výšku stola, tak treba zobrať do úvahy aj hrúbku stolovej dosky. Taktiež ak ste vyššej postavy, tak aj na to treba myslieť pri výbere nôh. Jednoducho zvoľte vyššiu výšku nôh, tak aby ste mohli sedieť pohodlne. 

 

 

4) Vyberte si potrebnú hrúbku nôh

 

Fitness parťák spoločník

 

Bohužial nezáleží len na tom, aká hrúbka sa Vám páči. Pri výbere hrúbky nôh je veľmi dôležité zobrať do úvahy nielen rozmery stolovej dosky ale aj jej váhu. Jednoducho povedané, tenšia stolová doska môže ísť v pohode na tenšie stolové nohy. Pokiaľ je stolová doska hrubšia tak hrubšie nohy môžu byť pre ňu určite vhodnejšie.  Pri dlhších stolových doskách je zase lepšie použiť stolovú konštrukciu, alebo minimálne jednu nohu v strede navyše. To zabezpečí, aby sa stolová doska nezačala po čase deformovať. 

 

 

5) Merajte, merajte a ešte raz merajte

 

Fitness parťák spoločník

 

Pred vykonaním objednávky venujte chvíľku svojho času aj meraniu. Zaberie to len pár minút a ihneď budete vediet ake rozmery nôh potrebujete. Výška nôh je určite dôležitá. Ale takisto je dôležitá aj šírka nôh. Chcete nohy až ku kraju stolovej dosky, alebo tam chcete mať trochu odstup? Ak by ste tam chceli mať odstup, tak aký veľký?

Často sa stáva, že ľudia podcenia hrúbku nôh. Ako sme už spomenuli, pri výbere nôh nemôžeme myslieť iba na dizajn. Je potrebné dbať aj na funkciu nôh. Ak napríklad plánujete použiť ťažšiu stolovú dosku, tak aj nohy by mali byť vyrobené z hrubšieho profilu. Pri výbere nôh je preto potrebne brať do úvahy aj váhu stolovej dosky. Menšia hrúbka nôh môže na prvý pohľad vyzerať ako cenovo výhodnejšia voľba, ale môže skončiť aj kúpou nových nôh, pokiaľ je stolová doska príliš ťažká.

Na čo by ste sa ešte mali zamerať? Pri veľkých stoloch sa zvyknú používať rôzne "špeciálne" typy nôh. Preto pri výbere nôh na takýto stôl pamätajte aj na miesta na sedenie. Ako si vybrať perfektný stôl pre Váš priestor si povieme v ďalšom článku.